Sójové výpečky s červeným zelím a bramborovými noky
NA NOKY:
- 10 menších brambor
- 1 1/2 šálku hladké mouky
VÝPEČKY:
- 3 hrsti sójových kostek
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 6 lžic lahůdkového droždí
- 2 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžíce pepře
- 1/5 lžičky drceného kmínu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce hořčice
- 8 velkých stroužků česneku, nasekaných
- 4 cibule, pokrájené na kolečka
- 8 lžic oleje
NA ČERVENÉ ZELÍ:
- 1/2 hlávky červeného zelí, pokrájené na nudličky
- 1 menší cibule, narobno nakrájená
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce soli
Brambory si ve slupce uvaříme doměkka. Po uvaření necháme mírně vychladnout, aby se nám s nimi lépe pracovalo.
Sójové kostky vaříme ve vodě s vývarem, bobkovými listy a novým kořením. Slijeme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a naložíme do marinády: olej, lahůdkové droždí, paprika, pepř, kmín, sójová omáčka, hořčice, česnek. Dobře promícháme.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Na dno pekáčku poklademe kolečka cibule a sójové kostky s marinádou. Podlijeme 150 ml vody a pečeme ve vyhřáté troubě 1,5 - 2 hodiny. V případě potřeby ještě podlijeme, občas promícháme.
Brambory oloupeme, rozšťoucháme a v míse dobře spojíme s moukou. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
Vzniklé těsto si vyválíme na válečky, ze kterých odkrajujeme noky.
V hrnci si na oleji osmažíme cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidáme červené zelí, kmín, podlijeme trochou vody a za občasného míchání dusíme asi 30 minut. Zelí často kontrolujeme a podléváme, aby se nepřipálilo. Nakonec dochutíme solí, cukrem a octem.
Noky vaříme ve vroucí solené vodě 2-3 minuty od vyplavání na hladinu.

