Šťouchaný pečený tuřín s bramborami
Tuřín jsem v minulosti nikdy nepřipravovala, dokonce jsem ho ani nikdy nejedla. Pár dní zpátky jsem si řekla, že pokaždé když budu kupovat jídlo, koupím si něco, co jsem ještě nikdy nevařila. Nějakou dobu jsem strávila prohledáváním internetu pro inspiraci, nakonec jsem si ale vymyslela něco úplně jiného.
INGREDIENCE:
- 4 větší brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- stejné množství tuřínu, oloupaného a nakrájeného na kostičky
- hrst čerstvých špenátových listů, nasekaných najemno
- 1/2 cibule, najemno nakrájené
- 1 lžíce rostlinného tuku
- cca 20 ml rostlinné smetany
- lžíce pažitky, najemno nasekané
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
NA OZDOBU:
- 1/4 cibule, najemno nakrájené
- pažitka, najemno nasekaná
- veganská tatarka ( tu si připravíme smícháním sojové majonézy, hořčice, láku z okurek, najemno nasekanou cibulí a kyselou okurkou )
POSTUP:
Troubu si předehřejeme na 250 stupňů. Brambory a tuřín vyskládáme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme 20 minut, pak promícháme a pečeme dalších 10 minut doměkka a dokřupava.
Na olivovém oleji si za častého míchání osmažíme cibuli dozlatova, přidáme posekaný špenát a necháme zvadnout. Dáme stranou.
Zeleninu přendáme do mísy, přidáme rostlinný tuk a rozšťoucháme. Ne ale úplně dohladka. Přidáme ohřátou rostlinnou smetanu, cibuli se špenátem, pažitku, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Na ozdobu si osmažíme 1/4 cibule dozlatova.
Rozdělíme do misek a zdobíme cibulkou, pažitkou a sójovou tatarkou.


