Sójové kostky s dušeným zelím a okurkou
Co jsem se naučila připravovat soju tak, aby nechutnala jako bláto, dost jsem si ji oblíbila. Okurku jsem nikdy tepelně neupravovala, trochu jsem se tedy bála, co z toho bude. Výsledek mě ale víc než mile překvapil.
INGREDIENCE:
- půl balení sójových kostek
- půl salátové okurky, podélně přepůlené, zbavené semínek a nakrájené na silnější plátky
- hrst bílého zelí, nakrájeného na nudličky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké nudličky
- 2 stroužky česneku, najemno nakrájené
- kostka houbového bujonu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- sůl a pepř
- olej
K PODÁVÁNÍ:
- vařené brambory
- sojanéza či sójová tatarka
POSTUP:
Sójové kostky dáme vařit do vody s kostkou houbového bujonu, sladkou paprikou a lžící sójové omáčky.
Po uvaření kostky vyjmeme, ale vodu z vaření si ponecháme na podlévání. Z kostek vymačkáme co nejvíce přebytečné tekutiny a dáme stranou.
Na oleji si společnš osmažíme cibuli, česnek, zelí a okurky. Po asi pěti minutách přidáme sójové kostky, dobře promícháme a postupně podléváme vodou z vaření až do změknutí okurky a zelí. Nakonec přidáme ještě lžíci sójové omáčky a podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s vařeným bramborem a sojanézou.

