Řepné risotto
RISOTTO:
- 1 a 1/2 kulatozrnné rýže
- 5 cm pórku ( pouze bílá část ) , nakrájená na drobné kostičky
- sůl a pepř
- lahůdkové droždí
- 1 lžíce oleje
ŘEPNÉ PYRÉ:
- 4 stroužky česneku, nahrubo nakrájené
- 1 menší řepa, oloupaná a pokrájená na malé kostičky
- hrst hladkolisté petrželky, najemno nasekané
- sůl
- bílý pepř
- lahůdkové droždí
- 1 lžíce oleje
NA OZDOBU:
- 8 cherry rajčátek, překrojených a upečených v troubě
- rukola
POSTUP:
Nejprve si připravíme řepné pyré.
Na oleji v pánvi si zlehka osmahneme česnek tak, aby se rozvoněl. Přidáme červenou řepu, osolíme, opepříme, přidáme lahůdkové droždí a zalijeme vodou tak, aby byla řepa ponořená.
Vaříme 15 minut do změknutí.
Když je řepa uvařená, odebereme si asi čtvrtku a zbytek rozmixujeme, buď úplně dohladka, nebo můžeme nechat menší kousky.
Pyré si naředíme trochou vařící vody, budeme jím podlévat rýži.
V hluboké pánvi si rozehřejeme olej a přidáme k němu najemno nakrájený pórek. Smažíme cca 4 minuty doměkka. Přidáme rýži a promícháváme tak, aby byla rýže v oleji obalená a průhledná. Podlieme asi čtyřmi naběračkami pyré a občas promícháme, než se tekutina odpaří. Podléváme a mícháme do té doby, než je rýže al dente - na skus.
Dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím a čerstvou petrželkou.
Na talířích zdobíme pečenými rajčátky a rukolou, případně další petrželkou a lahůdkovým droždím.

