Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou
Hokkaido a houby jsou prostě kámoši.
Gnocchi jsem chtěla vyzkoušet už dávno. Ne tedy zrovna dýňové, ale vzhledem k tomu, že jsem jednu dýni dostala, nenapadlo mě nic lepšího. A houbová omáčka k nim prostě sedí.
GNOCCHI:
- 1/2 dýně hokkaido, nakrájené na plátky
- 1/2 - 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 hrsti špenátových listů
- sůl
- olivový olej
HOUBOVÁ OMÁČKA:
- 4 větší žampiony, nakrájené na plátky
- 1 šalotka, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 150 ml rostlinné smetany
- 1,5 hrsti špenátových listů
- 1/2 hrsti bazalkových listů
- 1,5 - 2 lžíce lahůdkového droždí
- sůl a bílý pepř
- olivový olej
GNOCCHI:
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Dýni rozložíme na plech a pokapeme ji olivovým olejem, v troubě ji pečeme cca 40 minut, nebo dokud není měkká.
Poté necháme vychladnout, abychom s ní mohli dále pracovat.
Vychladlou dýni přesuneme do mísy, rozmačkáme vidličkou na kaši a přidáme k ní všechny ingredience na gnocchi kromě oleje a soli. Sůl přidáme nakonec podle chuti.
Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme více mouky. Z těsta pak na pomoučněném vále válíme válečky o průměru zhruba 1 cm a krájíme z nich gnocchi dlouhé asi 1,5 cm. Ty pak ještě vidličkou zmáčkneme, uděláme tím na nich vzor.
Vaříme v osolené vodě, dokud nám nevyplavou na hladinu.
OMÁČKA:
V hluboké pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme si na něm šalotku a žampiony doměkka. přidáme česnek, sójovou smetanu, bazalku a koření. Až začne omáčka vřít, stáhneme planem a přihodíme špenát, který necháme v omáčce zavadnout.
K omáčce přimícháme gnocchi.
Rozdělíme do talířů, můžeme ještě ozdobit čerstvou bazalkou.

