Boloňská omáčka
Popravdě jsem nikdy pravou boloňskou omáčku nejedla. Podle mýho kluka je tahle ale dost podobná té masové:)
INGREDIENCE:
- 1/2 balení oblíbených těstovin
OMÁČKA:
- 1/2 balení sójového granulátu
- 1 mrkev, nakrájená na drobné kostičky
- 1/4 celeru, nakrájený na drobné kostičky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 rajčata, nakrájená nahrubo
- 4 žampiony, nakrájené na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- plechovka krájených rajčat
- 1 - 2 naběračky vývaru
- hrst bazalkových listů, nasekaných nahrubo
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- sůl a pepř
K PODÁVÁNÍ:
- bazalkové lístky
- lahůdkové droždí
POSTUP:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu.
Mezi tím si přichystáme omáčku:
Na rozehřátém oleji smažíme za občasného míchání cibuli a česnek doměkka. Poté přidáme mrkev, celer a žampiony a nadále občas mícháme až do změknutí. Poté přidáme rajčata, společně ještě chvíli dusíme. Přidáme suchý sójový granulát a dobře promícháme. Až se začne připalovat, přidáme část rajčat z plechovky. Po chvíli přilijeme vávar nebo vodu dle potřeby, necháme pod pokličkou dusit a až se část tekutiny odpaří, přidáme zbytek rajčat. Omáčka ale nesmí být moc hustá. Dusíme do změknutí granulátu, v případě potřeby naředíme dalším vývarem nebo vodou. Nakonec vmícháme lahůdkové droždí a bazalku, ochutíme solí a pepřem.
Omáčkou přelijeme uvařené těstoviny.
Zdobíme bazalkou a lahůdkovým droždím.
